{"product_id":"olejek-eteryczny-z-lawendy-waskolistnej-superior-z-regionow-gorskich-dzika-bio","title":"Olejek eteryczny z Lawendy wąskolistnej superior z regionów górskich (dzika) BIO","description":"\u003ch2 class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eOlejek eteryczny z Lawendy wąskolistnej, superior, z regionów górskich (dzika)\u003c\/span\u003e\u003c\/h2\u003e\n\u003ch3 class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cem\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eLavandula angustifolia\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003c\/em\u003e\u003c\/h3\u003e\n\u003ch4 class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e100% CZYSTY NATURALNY PRODUKT ROŚLINNY, BEZ DODATKÓW\u003c\/span\u003e\u003c\/h4\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eGłówne właściwości:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e Uspokaja, reguluje, harmonizuje\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eAromat:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e zielony, kwiatowy, słodki, ziołowy\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eEnergia:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e chłodna, lekko sucha\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eMedycyna chińska (element):\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e Ogień, Drewno\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eRzadko spotykany rodzaj olejku eterycznego z Lawendy wąskolistnej, pozyskiwany z dziko rosnących roślin zbieranych ręcznie na wyżynach Prowansji we Francji. Wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami zapachowymi, jest olejkiem dla koneserów o wyjątkowo czułym zmyśle węchu.\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eLawenda wąskolistna (\u003cb\u003eL. angustifolia\u003c\/b\u003e), znana także jako lawenda prawdziwa lub angielska, jest najcenniejszą odmianą w rodzinie lawendowatych. Jej aromat jest delikatny, kwiatowy i świeży, słodszy od lawandynu. Lawenda jest bardziej kapryśna i trudniejsza w uprawie niż lawandyn, a uzysk olejku eterycznego z lawendy prawdziwej jest znacząco niższy, co czyni ją droższą.\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eButelka olejku lawendowego to pozycja obowiązkowa w każdym domu! Jest to prawdopodobnie pierwszy olejek eteryczny, z którym ma się kontakt. Lawenda to jeden z najwszechstronniejszych olejków w aromaterapii. Łagodny, kwiatowy i świeży zapach zapewnia delikatną, lecz skuteczną pielęgnację, gdy organizm potrzebuje regeneracji. Liczne badania wskazują, że linalol i octan linalilu, główne składniki lawendy, mają sprawdzone działanie regeneracyjne na cały organizm – ciało, serce i umysł. Lawenda korzystnie wpływa także na skórę.\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eCiekawostki: Ze względu na wysoką cenę przemysł perfumeryjny i kosmetyczny korzystają głównie z tańszej lawandyny (jeśli w ogóle używają naturalnych olejków) i warto o tym pamiętać, wybierając produkty komercyjne deklarujące zawartość lawendy. Fioletowe pola lawendy ze zdjęć (lub oglądane na żywo w Prowansji czy w Bułgarii) to w rzeczywistości pola lawandyny. Prawdziwa lawenda jest mniej regularna, bardziej zróżnicowana kolorystycznie. Lawandyna ma dłuższe łodygi (60-80 cm) od lawendy prawdziwej i charakterystyczne dwa grzbiety wzdłuż łodygi. Lawandyna rozmnaża się przez sadzonki, natomiast lawenda prawdziwa przez nasiona.\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eTo czysty naturalny olejek eteryczny o jakości terapeutycznej, pozyskiwany z kwiatów górskiej lawendy, uprawianej i destylowanej we Francji.\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eDodatkowe informacje:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e Olejek eteryczny z Lawendy wąskolistnej, superior, z regionów górskich (dzika)\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eNazwa:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e Lawenda wąskolistna, superior \u003c\/span\u003e\u003cspan style=\"mso-ansi-language: BG;\"\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eNazwa botaniczna: Lavandula angustifolia\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eRodzina botaniczna: Lamiaceae (Labiatae)\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e – jasnotowate\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eMetoda produkcji\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e: Destylacja\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eMetoda uprawy:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e wc.org - Dziko rosnąca BIO, zbierana ręcznie na wyżynach Prowansji, Francja\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eKraj pochodzenia:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e Francja, Alpy Górnej Prowansji\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eCzęść rośliny:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e Kwiaty\/roślina\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eAromat:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e zielony, kwiatowy, słodki, ziołowy\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003ePrzeciwwskazania:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e Nietoksyczny, nie drażni, nie powoduje nadwrażliwości.\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eGłówne składniki chemiczne:\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e Octan linalilu, Linalol, Ocimen, Terpinen-4-ol, Lawandulol, 1,8-Cineol, Octan lawandulylu\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eSKU: 1930\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"font-size: 10.0pt; font-family: Montserrat; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; color: #505e8a; mso-font-kerning: 0pt; mso-ligatures: none; mso-fareast-language: BG;\"\u003e\u003cb\u003eNa życzenie istnieje możliwość udostępnienia karty specyfikacji produktu oraz karty charakterystyki (SDS).\u003c\/b\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eZastosowania:\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eNapięcie nerwowe, niepokój, pobudzenie, lęk, depresja, bezsenność, osłabienie pamięci, demencja, uczucie ucisku i bólu w klatce piersiowej, kołatanie serca, tachykardia, nadciśnienie; uczucie niezadowolenia, rozdrażnienie, gniew; bóle głowy i migrena; PMS, bolesne miesiączkowanie; waginoza, białe upławy; egzema, łuszczyca, pokrzywka, trądzik, trądzik różowaty, oparzenia, siniaki, ukąszenia owadów, skaleczenia i drobne rany; skurcze mięśni, bóle mięśniowe, choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, rwa kulszowa, nerwobóle; zapalenie jamy ustnej, zapalenie dziąseł, choroby przyzębia (stany zapalne dziąseł).\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003eWięcej informacji z Bazy Wiedzy: \u003ca title=\"Baza Wiedzy: jak-stosowac-olejki-eteryczne\" href=\"https:\/\/sunnygardens.shop\/pages\/jak-stosowac-olejki-eteryczne\" target=\"_blank\"\u003eJak stosować olejki eteryczne\u003c\/a\u003e i \u003ca title=\"Baza Wiedzy: bezpieczne-uzytkowanie-olejkow-eterycznych\" href=\"https:\/\/sunnygardens.shop\/pages\/bezpieczne-uzytkowanie-olejkow-eterycznych\"\u003eZasady bezpieczeństwa\u003c\/a\u003e.\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e","brand":"OSHADHI POLSKA","offers":[{"title":"5 ml.","offer_id":48755263111433,"sku":"1930-5","price":126.9,"currency_code":"PLN","in_stock":true}],"thumbnail_url":"\/\/cdn.shopify.com\/s\/files\/1\/0862\/4354\/1257\/files\/Lavender_Highland_organic_506a8dbf-01d2-4c26-b62e-9dfbd3a296c8.jpg?v=1731274358","url":"https:\/\/sunnygardens.shop\/products\/olejek-eteryczny-z-lawendy-waskolistnej-superior-z-regionow-gorskich-dzika-bio","provider":"Katrin I OSHADHI POLSKA","version":"1.0","type":"link"}