{"product_id":"olejek-eteryczny-z-lawendy-waskolistnej-z-regionow-gorskich","title":"Olejek eteryczny z Lawendy wąskolistnej z regionów górskich","description":"\u003ch2 class=\"MsoNormal\"\u003eOlejek eteryczny z \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eLawendy wąskolistnej, z regionów górskich\u003c\/span\u003e\n\u003c\/h2\u003e\n\u003ch3 class=\"MsoNormal\"\u003e\n\u003cem\u003e\u003cb\u003eLavandula angustifolia\u003c\/b\u003e\u003c\/em\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\n\u003c\/h3\u003e\n\u003ch4 class=\"MsoNormal\"\u003e\n\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e100% CZYSTY NATURALNY \u003c\/span\u003ePRODUKT ROŚLINNY, BEZ DODATKÓW\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e\u003c\/span\u003e\n\u003c\/h4\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eGłówne właściwości:\u003c\/b\u003e Uspokaja, reguluje, harmonizuje\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eAromat: \u003c\/b\u003ezielony, kwiatowy, słodki, ziołowy\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eEnergia:\u003c\/b\u003e chłodna, lekko sucha\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eMedycyna chińska (element):\u003c\/b\u003e Ogień, Drewno\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eNajlepsza lawenda do zastosowań terapeutycznych!\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eL\u003c\/span\u003eawenda \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ew\u003c\/span\u003eąskolistna (L. angustifolia), znana także jako lawenda prawdziwa lub angielska, jest najbardziej cenioną odmianą w rodzinie roślin\u003cspan style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e \u003c\/span\u003elawendowych. Jej zapach jest delikatny, kwiatowy i świeży, słodszy niż aromat lawandynu. Lawenda jest\u003cspan style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e \u003c\/span\u003ebardziej wymagająca i \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003emniej przewidywalna\u003c\/span\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e \u003c\/span\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ew uprawie\u003c\/span\u003e niż \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eL\u003c\/span\u003eawandynа, a uzysk olejku eterycznego z\u003cspan style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e \u003cspan lang=\"PL\"\u003eL\u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003eawendy \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ewąskolistnej\u003c\/span\u003e jest znacząco niższy, co czyni ją droższą.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eWarto mieć butelkę lawendy w każdym domu! \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eDla wielu osób to pierwszy \u003c\/span\u003eolejek eteryczny, z jakim ma\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eją\u003c\/span\u003e styczność. Lawenda to jed\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003een\u003c\/span\u003e z najbardziej wszechstronnych olejków w aromaterapii. Jej łagodny, kwiatowy i świeży zapach zapewnia subtelną, lecz skuteczną pielęgnację\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e i\u003c\/span\u003e regeneracj\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eę organizmu\u003c\/span\u003e. Liczne badania wykazują, że linalol i octan linalilu, główne składniki lawendy, mają sprawdzone działanie wspomagające regenerację całego organizmu – ciała, serca i umysłu. Lawenda korzystnie wpływa także na skórę.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eCiekawostki: Z uwagi na cenę przemysł perfumeryjny i kosmetyczny używa głównie lawandynu (jeśli w ogóle używa naturalnych olejków), więc warto mieć to na uwadze przy zakupie produktów komercyjnych\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e,\u003c\/span\u003e deklarujących zawartość lawendy. Co więcej, wszystkie fioletowe lawendowe pola, które można zobaczyć na zdjęciach (lub na żywo w Prowansji czy w Bułgarii), to w rzeczywistości pola lawandynu. Prawdziwa lawenda \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003erośnie \u003c\/span\u003ebardziej chaotycznie, jest nierównomiernie ułożona i kolorystycznie zróżnicowana. Lawandyn\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ea\u003c\/span\u003e ma dłuższe łodygi (60-80 cm) niż lawenda prawdziwa, a na \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ejej\u003c\/span\u003e łodydze charakterystyczne są dwa grzbiety wzdłuż jej długości. Lawandyn\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ea\u003c\/span\u003e rozmnaża się przez sadzonki, podczas gdy lawenda prawdziwa jest wysiewana z nasion.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eTo czysty \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003enaturalny \u003c\/span\u003eolejek eteryczny o jakości terapeutycznej, uzyskany z kwiatów górskiej lawendy, uprawianej i destylowanej we Francji.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eDodatkowe informacje:\u003c\/b\u003e Olejek eteryczny z \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eLawenda wąskolistnej, z regionów górskich\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eNazwa:\u003c\/b\u003e Lawenda\u003cspan style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e \u003cspan lang=\"PL\"\u003ewąskolistnej\u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e, \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ez regionów górskich\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eNazwa botaniczna: Lavandula angustifolia\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eRodzina botaniczna: Lamiaceae (Labiatae)\u003c\/b\u003e – jasnotowate\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eMetoda produkcji:\u003c\/b\u003e Destylacja\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eMetoda uprawy:\u003c\/b\u003e Bez użycia środków chemicznych, doskonała jakość aromatu\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eKraj pochodzenia:\u003c\/b\u003e Francja \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e, Alpy Górnej Prowansji\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eCzęść rośliny:\u003c\/b\u003e Kwiaty \/ roślina\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eAromat:\u003c\/b\u003e zielony, kwiatowy, słodki, ziołowy\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003ePrzeciwwskazania:\u003c\/b\u003e Nietoksyczny, nie drażni, nie wywołuje nadwrażliwości.\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eGłówne składniki chemiczne:\u003c\/b\u003e Octan linalilu, Linalol, Ocimen, Terpinen-4-ol, Lawandulol, 1,8-Cineol, Octan lawandulylu\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eSKU: 1912\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e \u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"font-size: 10.0pt; font-family: Montserrat; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; color: #505e8a; mso-font-kerning: 0pt; mso-ligatures: none; mso-fareast-language: BG;\"\u003e\u003cb\u003eNa życzenie istnieje możliwość udostępnienia karty specyfikacji produktu oraz karty charakterystyki (SDS).\u003c\/b\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eZastosowania:\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eNapięcie nerwowe, niepokój, pobudzenie, lęk, depresja, bezsenność, słaba pamięć, demencja, uczucie ucisku i bólu w klatce piersiowej, kołatanie serca, tachykardia, nadciśnienie; uczucie niezadowolenia, rozdrażnienie, gniew; bóle głowy i migrena; PMS, bolesne miesiączkowanie; waginoza, białe upławy; egzema, łuszczyca, pokrzywka, trądzik, trądzik różowaty, oparzenia, siniaki, ugryzienia owadów, skaleczenia i drobne rany; skurcze mięśni, bóle mięśniowe, choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, rwa kulszowa, nerwobóle; zapalenie jamy ustnej, zapalenie dziąseł, choroby przyzębia (stany zapalne dziąseł).\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eWięcej informacji z Bazy Wiedzy: \u003c\/span\u003e\u003ca href=\"https:\/\/sunnygardens.shop\/pages\/jak-stosowac-olejki-eteryczne\" title=\"Baza Wiedzy: jak-stosowac-olejki-eteryczne\" target=\"_blank\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eJak stosować olejki eteryczne\u003c\/span\u003e\u003c\/a\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e i \u003c\/span\u003e\u003ca href=\"https:\/\/sunnygardens.shop\/pages\/bezpieczne-uzytkowanie-olejkow-eterycznych\" title=\"Baza Wiedzy: bezpieczne-uzytkowanie-olejkow-eterycznych\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eZasady bezpieczeństwa\u003c\/span\u003e\u003c\/a\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e.\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e","brand":"OSHADHI POLSKA","offers":[{"title":"5 ml.","offer_id":48755117097225,"sku":"1912-5","price":43.2,"currency_code":"PLN","in_stock":true}],"thumbnail_url":"\/\/cdn.shopify.com\/s\/files\/1\/0862\/4354\/1257\/files\/1912-5_LavenderHighland_360x_b5de9975-fd96-49e3-86bb-f2c3574f51b1.jpg?v=1731274356","url":"https:\/\/sunnygardens.shop\/products\/olejek-eteryczny-z-lawendy-waskolistnej-z-regionow-gorskich","provider":"Katrin I OSHADHI POLSKA","version":"1.0","type":"link"}