{"product_id":"olejek-eteryczny-z-wetiwerii-pachnacej-bourbon-bio","title":"Olejek eteryczny z Wetiwerii pachnącej (Bourbon) BIO","description":"\u003ch2\u003eOlejek eteryczny z Wetiwerii pachnącej (Bourbon) BIO\u003c\/h2\u003e\n\u003ch3 class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e\u003cem\u003eVetiveria zizanoides\u003c\/em\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003c\/h3\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e100% CZYSTY NATURALNY PRODUKT ROŚLINNY, BEZ DODATKÓW\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eStabilizuje\u003c\/span\u003e, odpręża, chłodzi\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eGłówne właściwości:\u003c\/b\u003e uspokajające, stabilizujące, regenerujące\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eAromat:\u003c\/b\u003e żywiczny: zielony, ziemisty, korzenny\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eEnergia:\u003c\/b\u003e chłodna, wilgotna\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eMedycyna chińska (element):\u003c\/b\u003e Woda, Ziemia\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eSłowo „\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eV\u003c\/span\u003eetiverr” w języku tamilskim oznacza „„wyrywane”\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e (\u003c\/span\u003elub wycinane za pomocą topora\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e).\u003c\/span\u003e Jest to opis sposobu, w jaki korzenie rośliny \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ew\u003c\/span\u003eeti\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ew\u003c\/span\u003eer są zbierane podczas żniw. Na wyspie Jawa oraz w Indiach wetiwer\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eia\u003c\/span\u003e jest znan\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ea\u003c\/span\u003e jako „korzeń pachnący” („akar wangi” na Jawie, „khas khas” w Indiach). Do tej samej rodziny traw należą: Palczatka cejlońska (Citronella), Palczatka cytrynowa (trawa cytrynowa) zachodnioindyjska, Palczatka indyjska (palmaroz\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ea\u003c\/span\u003e) oraz wszystkie jadalne zboża.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eWetiwer\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eia\u003c\/span\u003e\u003cspan lang=\"PL\"\u003e \u003c\/span\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ealbo p\u003c\/span\u003eotoczn\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eie\u003c\/span\u003e wetiwer\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e (\u003c\/span\u003ez języka angielskiego\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e) \u003c\/span\u003eto wysoka, gęsto rosnąca, aromatyczna bylina osiągająca nawet dwa metry wysokości. Liście są długie, wąskie i aromatyczne, a kwiaty mają brunatno-fioletowy kolor. Korzenie, o barwach od białej\/żółtej po czerwoną, tworzą cienką, gęstą i splątaną masę przypominającą gąbkę, sięgającą 2-3 metrów głębokości.\u003cbr\u003eKorzenie są wykopywane przy pomocy siekier lub maszyn, następnie myte, suszone i cięte przed destylacją parową w celu pozyskania olejku. Cieńsze korzenie są wykorzystywane jako materiał tkacki.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eRoślina jest odporna na mróz, pożary i suszę, a dzięki głębokim korzeniom skutecznie zapobiega erozji gleby oraz może być używana jako efektywna ściółka. Preferuje gleby piaszczysto-ilaste oraz stoki.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eOlejek eteryczny z \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eW\u003c\/span\u003eetiwer\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eii pachnącej\u003c\/span\u003e przypomina zapach lasu nocą, ma głęboki i złożony aromat, łączący nuty ziemi, dymu, drewna i słodyczy. \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eStabilizuje, harmonizuje\u003c\/span\u003e i odpręża, a jego trwałość jako nuty bazowej sprawia, że jest popularnym składnikiem naturalnych i komercyjnych perfum, zarówno ze względu na tajemniczą głębię zapachu, jak i właściwości utrwalające.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eWetiwer\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eia\u003c\/span\u003e jest doskonałym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry, zwłaszcza w celu łagodzenia zaczerwienień. Chłodzi i odżywia skórę, co czyni go idealnym dodatkiem do domowych \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ekosmetyków (przede wszystkim do przyrządzanych w domu kosmetyków do czyszczenia twarzy lub skóry)\u003c\/span\u003e. Pomaga zmniejszyć stany zapalne i hamuje rozwój grzybów.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eNa poziomie emocjonalnym i energetycznym olejek wetiwerowy \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003estabilizuje, harmonizuje\u003c\/span\u003e i chroni, pomagając ponownie połączyć się z ziemią oraz naturalną, pozytywną energią. Posiada właściwości łagodnego środka uspokajającego i wspiera procesy regeneracyjne w chwilach emocjonalnego przeciążenia.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eCiekawostka:\u003c\/b\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e\u003cspan style=\"mso-spacerun: yes;\"\u003e  \u003c\/span\u003e\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003eWetiwer\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eia\u003c\/span\u003e jest kluczowym składnikiem utrwalającym w perfumach typu Fougere, Oriental i Chypre, szczególnie w kompozycjach dla mężczyzn, takich jak Dior Eau Sauvage, Guerlain Vetiver, Zizan od Ormonde Jayne i Vetiver od L'Occitane.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eN\u003c\/span\u003eajwyższej jakości olejek pozyskuje się z korzeni mających od 18 do 24 miesięcy. Wydajność z korzeni wynosi 1,5-2%, a uzyskany olejek powinien dojrzewać przez kilka miesięcy przed użyciem.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eA czy wiecie c\u003c\/span\u003eo łączy olejek wetiwerowy z czerwonym winem?\u003c\/b\u003e\u003cb\u003e\u003cspan style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e \u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003eNależy \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eon \u003c\/span\u003edo ekskluzywnej grupy olejków eterycznych, których aromat zyskuje na jakości z wiekiem. Proces destylacji olejku z korzeni wetiweru jest powolny i wymaga cierpliwości.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003eZe względu na intensywny zapach wetiweru, zaleca się stosowanie maksymalnie jednej kropli na 25 ml oleju \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003enośnikowego\u003c\/span\u003e.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eDobrze łączy się z:\u003c\/b\u003e\u003cb\u003e\u003cspan style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e \u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ej\u003c\/span\u003eaśminem, \u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ek\u003c\/span\u003eadzidłowcem, grejpfrutem, kardamonem, geranium, cytryną, paczulą, lawendą, różą, drzewem sandałowym oraz ylang-ylang.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eInformacje dodatkowe:\u003c\/b\u003e\u003cb\u003e\u003cspan style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e \u003c\/span\u003eOlejek eteryczny z Wetiweri\u003c\/b\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003ei\u003c\/span\u003e pachn\u003c\/b\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eącej\u003c\/span\u003e (Bourbon) BIO\u003c\/b\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eBotaniczna nazwa:\u003c\/b\u003e \u003cb\u003e\u003ci\u003eVetiveria zizanoides \/ Chrysopogon zizanoides\u003c\/i\u003e\u003c\/b\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eRodzina botaniczna:\u003c\/b\u003e \u003cb\u003e\u003ci\u003ePoaceae\u003c\/i\u003e\u003c\/b\u003e\u003ci\u003e – Trawy\u003c\/i\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eMetoda pozyskiwania:\u003c\/b\u003e Destylacja parowa\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eUprawa:\u003c\/b\u003e Z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eKraj pochodzenia:\u003c\/b\u003e Madagaskar\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eCzęść rośliny:\u003c\/b\u003e Korzeń\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003eAromat:\u003c\/b\u003e Żywiczny: zielony, ziemisty, korzenny\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003ePrzeciwwskazania:\u003c\/b\u003e\u003cb\u003e\u003cspan style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e \u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003eMaksymalne stężenie do aplikacji na skórę: 15%. Olejek pochodzący z Brazylii, Chin, wyspy Jawa i Meksyku może zawierać do 1,3% izoeugenolu, który może powodować podrażnienia skóry.\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\" style=\"tab-stops: list 36.0pt;\"\u003e\u003cb\u003eGłówne składniki chemiczne:\u003c\/b\u003e\u003cb\u003e\u003cspan style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e \u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003eKwas zizanoowy\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e, \u003c\/span\u003eAlfa- i beta-wetywon\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e, \u003c\/span\u003eBeta-wetywen\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e, \u003c\/span\u003eKhusimol\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e, \u003c\/span\u003eIzowalencenol\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\" style=\"tab-stops: list 36.0pt;\"\u003e\u003cb\u003eZastosowanie w aromaterapii:\u003c\/b\u003e\u003cb\u003e\u003cspan style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e \u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003en\u003c\/span\u003eiepokój, lęki, nerwowość\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e, b\u003c\/span\u003eezsenność, nocne poty, uderzenia gorąca, objawy menopauzy\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e, p\u003c\/span\u003erzewlekłe zmęczenie, nadmierne zamartwianie się, słaba pamięć\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e, s\u003c\/span\u003eucha skóra, egzema, łuszczyca\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003e, s\u003c\/span\u003epastyczność mięśni, choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eSKU: 2980-5\u003c\/span\u003e\u003c\/p\u003e\n\u003cp class=\"MsoNormal\"\u003e\u003cb\u003e\u003cspan lang=\"PL\" style=\"mso-ansi-language: PL;\"\u003eWięcej informacji z Bazy Wiedzy: \u003ca href=\"https:\/\/sunnygardens.shop\/pages\/jak-stosowac-olejki-eteryczne\" title=\"Baza Wiedzy: jak-stosowac-olejki-eteryczne\" target=\"_blank\"\u003eJak stosować olejki eteryczne\u003c\/a\u003e i \u003ca href=\"https:\/\/sunnygardens.shop\/pages\/bezpieczne-uzytkowanie-olejkow-eterycznych\" title=\"Baza Wiedzy: bezpieczne-uzytkowanie-olejkow-eterycznych\"\u003eZasady bezpieczeństwa\u003c\/a\u003e.\u003c\/span\u003e\u003c\/b\u003e\u003c\/p\u003e","brand":"OSHADHI POLSKA","offers":[{"title":"5 ml.","offer_id":48773301534985,"sku":"2980-5","price":83.2,"currency_code":"PLN","in_stock":true}],"thumbnail_url":"\/\/cdn.shopify.com\/s\/files\/1\/0862\/4354\/1257\/files\/Vetiver_Bourbon_organic_45b3e633-39a6-4f38-aaa1-d04b04223bfe.jpg?v=1731274466","url":"https:\/\/sunnygardens.shop\/products\/olejek-eteryczny-z-wetiwerii-pachnacej-bourbon-bio","provider":"Katrin I OSHADHI POLSKA","version":"1.0","type":"link"}